EUC Syd er stoppet med sprøjtegift
Vi har sammenlagt 19 hektar ikke-bebyggede arealer i vores uddannelsesbyer Sønderborg, Aabenraa, Haderslev og Tønder. Hidtil har vi holdt plæner, stier og beplantede felter ukrudtsfri bl.a. med sprøjtemiddel, men nu er det slut
Fra og med 2019 er EUC Syd pesticidfri!
Stegholt i Aabenraa
”Det er en stor mundfuld, for vi dækker et meget stort område, og vi har jo ikke prøvet det før”, siger Finn Rasmussen, der er bygnings- og arbejdsmiljøchef på EUC Syd og står for at gennemføre projektet - og fortsætter: ”Vi har mange store og bevoksede områder, men af hensyn til miljøet, grundvandet, insekt- og dyrelivet tog vi simpelthen en rask beslutning, så fra og med i år er vi helt stoppet med at bruge sprøjtemidler”.
Christen Koldsvej i Haderslev
Beslutningen om at stoppe med at bruge giftstoffer i naturen betyder selvfølgelig, at EUC Syd kan spare nogle omkostninger, som fx de obligatoriske kurser pedellerne har skullet på, for at få certifikat til at kunne håndtere professionel sprøjtning. Men Finn Rasmussen forventer ikke, at det overordnet set bliver billigere for skolen:
”Vi skal jo stadig have bekæmpet ukrudt på fx vores flisearealer, og vi har derfor indgået aftale med firmaet OKNygaard, der anvender Spuma®”.
Sdr. Landevej i Sønderborg
Spuma® er en miljøvenlig termisk metode, der går ud på, at det område, der behandles, dækkes af varmt vand og skum, som får ukrudtet til at udtørre og visne. Selve skummet forsvinder på få minutter og er lavet af majs- og kokussukker, så metoden er naturlig og miljøneutral.
”Vi har jo undersøgt forskellige alternativer til at sprøjte, og det her skulle være langt mere holdbart fx i forhold til brænding, der kræver en ny indsats hver anden eller tredje uge. Med skummetoden kan det klares med fire gange om året”, siger Finn Rasmussen.
Hilmar Finsens Gade i Sønderborg
På adresserne bliver der for tiden omlagt flere steder; højbede og flisegange, der før har skullet sprøjtes, nedlægges og laves om til fx græsarealer. Og på flere lokaliteter indføres der ’vild-med-vilje-områder’, hvor der sås nektarrige blomsterplanter, som får lov at vokse frit, til glæde for bl.a. vilde bier og sommerfugle.
”Med tiden bliver det nok et lidt anderledes syn, der møder elever og kursister, for nogle steder vil vi fremstå meget mindre ’trimmede’ med mere naturoplevelse og mere svaj i vinden, smiler Finn Rasmussen.
Plantagevej i Tønder
Græsplænerne på EUC Syd bliver i forvejen vedligeholdt med robot-plæneklippere.
”Vi er efterhånden oppe på at have 31 robotter rundt om på matriklerne, fortæller Finn Rasmussen, ”- også dét frisætter vores pedeller og bygningsforvaltere, så de ikke konstant skal sætte mandetimer af til at få slået græs i forårs- og sommermånederne. Robotterne samler ikke op, så det afklippede græs kommer også jorden til gavn, for det fungerer som en form for gødning”.
Lundsbjerg i Aabenraa
EUC Syd har tilmeldt sig Giftfri Have som er et initiativ fra Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi, der handler om at få droppet giften i vores natur.
Tanken om at blive giftfri har EUC Syd gået med et stykke tid, men at det nu er blevet realiseret, skyldes ikke mindst vicedirektør Hans Lehmann, der er frontløber på det bæredygtige område og bl.a. netop er blevet formand for ProjectZero i Sønderborg, der handler om at få indført klimakloge løsninger også for virksomheder.
”Nu har vi taget initiativet og gjort alle vores udearealer giftfrie. Så må vi evaluere løbende og evt. sætte ind de steder, hvor vores løsning ikke viser sig at være ideel. Men vi er glade for at have taget tyren ved hornene og er selv meget spændte på resultaterne. Og hvis det viser sig, at der er noget vi skal lave noget om på, bliver det fortsat med pesticidfrie løsninger”, runder Finn Rasmussen af.