Jair og Jonas på eventyr
Erasmus+ ophold ved Sognefjorden i Norge
Lidt om Erasmus+ projektet
På erhvervsuddannelserne har man mulighed for at komme på et udlandsophold med Erasmus+ projektet. Det kan være et skole- eller virksomhedsophold, eller en kombination af begge.
Opholdet kan være af forskellige varigheder, alt afhængigt af hvad man aftaler med parterne. Til opholdet får man et beløb til både rejsen, og et dagligt fast beløb til overnatning og mad.
Destinationen
Vi valgte efter en del overvejelser at tage til den lille landsby Høyanger. Her ligger et af Hydros aluminiumsværk, som har præget byen siden 1917.
Høyanger ligger naturskønt midt i Sognefjorden mellem fjeldene. Sognefjorden er med sin dybde på 1300 meter verdens dybeste, og med sin længde på 204 km Norges længste fjord. Hele området omkring Sognefjorden er derfor fyldt med fiske- og dyreliv samt overdådig natur.
Turen
Efter mange overvejelser valgte vi at leje en bil i Malmø til hele turen. Vi havde fundet en kombination af to forskellige Airbnb’s for at det hele kunne gå op. Den første vi skulle bo på, lå lidt udenfor Høyanger. Den sidste vi skulle bo på, viste sig at være en gammel direktørbolig for Hydro.
Turen startede derfor kl. 5 om morgenen med toget til København, og derefter til Malmø, hvor vi samlede vores bil op.
Køreturen fra Malmø til Høyanger ville tage 18 timer direkte. Vi havde derfor valgt at dele køreturen op i to, og overnatte i Uddevalla den første nat.
Den flotte del af turen over den norske grænse og vestover blev på andendagen.
Skoleophold
Den første uge var der arrangeret at vi skulle være på den lokale erhvervsskole VGS. Her startede vi med at få en rundvisning og møde en klasse med et hold grundforløbselever. Resten af tiden gik med at rode lidt med norsk el materiale og se lidt omkring på egen hånd.
Vi havde fået Ståle som kontaktperson på skolen, som var meget hjælpsom og proaktiv. Han sørgede for at vi kunne låne gratis fiskestænger og kom med anbefalinger til aktiviteter.
Under vores ophold var den norske nationaldag 17 maj, hvor vi blev inviteret med til hele byens fejring.
Praktik ved Hydro
Hovedformålet med turen var vores praktik ved Hydro i Høyanger. Det er et aluminiumsværk der i over 100 år har været Høyangers livsnerve. Byen ligger perfekt i forhold til at fjorden er så dyb at store fragtskibe kan lægge til direkte ved fabrikken.
Den første dag gik med en masse sikkerhedskurser og en grundig rundvisning på værket.
Vi blev derefter splittet op med hver vores ansvarlige på værket, hvor vi fulgte deres hverdag.
Projekt på Hydro
Efter en uges tid med hver vores ansvarlige, blev vi sat sammen igen, og fik nogle opgaver på en 20 tons kran der var til renovation. Kranen hører til i værkets elektrolysehal, hvor den står for at flytte meget varme elementer. Det er en specifik del af aluminiumsproduktionen, der kræver hel særlig teknik pga. et miljø der gennemstrømmes af 300.000 ampere.
Her skulle vi renovere en hel styretavle, udskifte alle kontaktrelæer, hjælperelæer osv. Alt sammen arbejde i højden med faldsikring.
Da vi havde arbejdet med styretavlen i over en uge, fik vi til opgave at tilslutte effektkredse til motorer samt koble en stor motor på kranen. Til sidst stod vi for at skifte magnetventiler til hydraulikken på selve armen.
Fritid
Vi havde sat os for på forhånd at turen skulle udnyttes til det fulde. Så vi var på fisketur stort set dagligt, sejlede kano, på weekendtur i Bergen og på ture i lokalområdet. Den sidste uge blev vi inviteret ud og sejle med Ståle fra Høyanger VGS.
Hvad har vi taget med
Artiklen her er kun et lille udsnit af en fantastisk tur fyldt af oplevelser gennem 5 uger. Det er umuligt for os at give en fuldstændig forståelse for hvor meget vi har oplevet. Vi vil på det stærkeste opfordre alle der har muligheden for at tage på et lignende ophold.